Време за тишина: Релаксация „Тяло-Ум“

7 дневен експеримент с „Време за тишина”
Релаксация „Тяло-ум”

Отделете време за тези моменти всеки ден и го планирайте предварително. Дайте на тези моменти име, което харесва на вас и което ще ги направи значими във вашите очи. Осигурете си пълно спокойствие и гледайте никой да не ви безпокои през следващите 15 до 20 минути. Подходете отворено, с любопитство, като към игра – това ще подпомогне процеса. Започнете почивката, като седите неподвижно и се фокусирате върху дишането си. Дишането става през носа. Можете да използвате дума, като „мир”, „тишина”, „спокойствие” или друга желана от вас, която да си повтаряте мислено по време на издишането. Като започнете да мислите за нещо, задайте си въпроса: „Ще допринесе ли тази дейност за моето спокойствие и вдъхновение?” Ако отговорът е положителен, направете я. Ако отговорът е отрицателен, изчакайте мисълта да отмине, без да се вълнувате. В случай, че дейното ви съзнание не спира да ви тормози или започнете да е осъждате за това, което изживявате, просто се върнете обратно към настоящия момент. Ако се разсеете или започнете да се наблюдавате критично отстрани, просто насочете вниманието си обратно към думата и дишането. Правете това в продължение на 15 до 20 минути. Стремете се с всяко издишване, да изхвърлите от себе си напрежението, схващанията, стресът и тревогите, които задържате в тялото или ума си.
Каквото и да се случи, наслаждавайте се на преживяването. След като практиката свърши, върнете се към преживяното, преценете как се чувствате. Какво научихте за себе си? Какви прозрения ви озариха? Беше ли ви приятно? Бихте ли си подарили още един такъв момент?

Релаксацията е взаимствана от книгата на Д-р Марк Аткинсън „Осемте стълба на емоционалното здраве”, изд. AMG publishing”

За Лена Лалчева

Казвам се Лена Лалчева и съм психотерапевт. Всички статии в сайта ми са авторски /с изключение на онези, където изрично е споменат друг автор/ и изразяват личното ми виждане по различни свързани с работата ми въпроси. Статиите тук не са основание за поставяне на диагноза или самолечение. Използвайте ги, за да опознаете себе си и начина си на мислене по-добре и в крайна да сътворите живота си по по-хармоничен начин.
Публикувано в Обща. Постоянна връзка.