Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

В преследване на щастието…

„Щом престанете да сравнявате това, което е тук и сега с това, което искате да бъде, ще започнете да се наслаждавате на това, което е.“
Чери Хюбър
Не правим ли всички ние това в ежедневието си? Чакаме да станем по-слаби, по-богати, по-красиви за да си позволим да бъдем щастливи?! Сякаш новата фигура, дреха, телефон биха могли да променят живота ни толкова много и да ни донесат така желаното щастие.
Ключът към приемането на себе си с всички положителни и отрицателни черти е да сме щастливи- състоянието, към което всеки от нас се стреми в някакъв период в бъдеще време. Чувствайте се щастливи сега! Не следващият месец, когато ще има повишение на заплатата ви, не след 2 седмици, когато резултатите от солариума ще са налице, и не след 8 години, когато изплатите ипотеката на апартамента. Ние, хората, уж интелигентни същества, сме така устроени, че винаги отлагаме щастието си за някой следващ път, и го правим неволно. Колко често през главата ви минават мисли от рода на: когато си намеря по-добра работа, ще съм наистина доволен…; когато кабинета ми е с по-хубав изглед, ще бъде страхотно…; когато събера пари да си направя перманентен грим, ще съм действително щастлива…; и т.н. Мисли в този или подобен ред само ни отдалечават от така мечтаното щастие- винаги в бъдеще време и винаги последвани от ново „когато…” щом бъдат осъществени. Защото когато получим мечтаната длъжност и кабинета с изглед към планината, обикновено се появява нещо друго, към което да се стремим и кабинетът вече не ни прави щастливи, нито пък прекрасната панорамна гледка. Идеята е да се чувстваме щастливи и доволни сега, а не в бъдеще време. Отлагането на щастието за бъдещето не ни  помага по никакъв начин и ако някой си мисли, че сега няма за какво да бъде щастлив, значи е на погрешен път и трябва бързо да намери отбивка и да направи обратен завой.