Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия, тренинги и семинари За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Интервю за Дарик радио – 5 грешки, които убиват любовта

За семейните двойки или за партньорите – Кои 5 грешки да не допускаме, за да запазим любовта във връзката си? В Интервю за Дарик радио, гледайате видеото тук:

Всички сме допускали грешки във връзките си, но ето няколко от тях, които според психолога Лена Лалчева, могат да убият отношенията ви с партньора.

1. Искаме другият да прилича на нас

Ние не само сме различни хора и различни личности, но сме и от различен пол. Няма как да очакваме да променим другия и той да прилича на нас, да има същите потребности и поведение като нас. Жената да иска да промени мъжа и да го направи жена в поведението и желанията му е основна грешка и е невъзможно. Както и обратното – мъжът не трябва да очаква жената да мисли като него.

2. Очакваме половинката да ни прави щастливи

Обикновено другият ни прави щастливи, докато сме влюбени. Според учени влюбването продължава между 3 и 6 месеца. Погрешно е да очакваме, че другият човек е длъжен да ни прави щастливи няколко години или цял живот. Това е изцяло наша отговорност и не може да я приписваме на друг.

3. Поставяме себе си на второ място

Трябва да поставяме себе си на първо място. Да си казваме: „В моя живот аз съм най-важният човек и не може да поставям друг или връзката си с него преди себе си“.

4. Приемаме другия за даденост

Спираме да се възхищаваме на човека до нас, свикваме с него, приемаме го за даденост. Спираме да виждаме положителните му черти и започваме само да критикуваме. Ако един ден се събудите и забележите, че сте обречени да прекарате следващите 30-40 години с човек, който само мрънка и критикува, няма ли да ви се прииска да избягате?

5. Очакваме другият да задоволява нашите потребности

Това е грешка, която допускат повече жените. Например след сключване на брак и раждането на деца, те се оставят изцяло в ръцете на партньора – той да взима решения за всичко, дори за дребните неща. След известно време на партньора това му идва в повече. Когато делегираме на друг да задоволява всички наши потребности, това ни обезличава и в един момент ние спираме да сме интересни за този партньор.

Няколко съвета за щастлива и здрава връзка – вижте във видеото.