Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

КАК ДА ПРЕВЪЗМОГНЕМ ИНТЕРНЕТ ЗАВИСИМОСТТА?

В миналият брой разгледахме до какво води прекомерното стоене пред компютъра и какви могат да бъдат последствията от Интернет зависимостта. По същия начин, по който човека, зависим от алкохола не намира никакви удоволствия в никаква друга дейност, ако тя не е свързана с алкохол, то и нетхолика не успява да прекара приятно времето си далеч от компютъра, и се чувства особено дискомфортно, ако наблизо няма устройство, на което да разчита за незабавна връзка с Мрежата.

Хората, зависими от Интернет обикновено купуват все по-скъпи и по-големи монитори или лаптопи с все повече функции. В жилището им можете да намерите разнородни устройства, позволяващи бърза връзка, сваляне и записване на информация, допълнителна памет и какво ли още не. Или пък да ги познаете по факта, че в социалните мрежи са особено активни и комуникативни, но на живо са стеснителни и склонни към мълчание и изолация.

Зависимостта от Мрежата се развива по идентичен на другите зависимости начин. Започва се с малки „дози”, които доставят удоволствие, с течение на времето „дозите” се увеличават, докато се стигне до момента, в който времето не може да се прекара комфортно, ако липсва източника на удоволствие. Как може да се преборим с това?

На първо място е много важно да си зададем въпроса: „Какво ни дава Интернет или времето пред компютъра?” Не винаги първият отговор на този въпрос ще е най-точен и верен, но обикновено в представата на зависимия Мрежата е обекта, който предоставя всички свързани с удоволствие изживявания и обратно – при липса на обекта, всички дейности и процеси са свързани с дискомфорт. Доста трудно е да се откажеш доброволно от нещо, което ти носи удоволствие, но на първо време е важно зависимият от Мрежата да успее да накара себе си да прекъсне процеса на сърфиране и да се насочи към други дейности. В началото без съмнение това ще предизвика силен дискомфорт – мислите непрекъснато ще се насочват към любимия обект и ще е доста трудно да се получи съсредоточаване в каквато и да е друга дейност. По-лесно се получава, ако преди да започнете, направите списък на всички онези дейности, които са доставяли удоволствие преди да се появи неистовото желание за прекарване на времето в Мрежата. Някакво остаряло хоби, любими филми или книги, отдавна забравени в някой шкаф, каквато и да е друга дейност, свързана с ангажиране на мисловния процес или с физическо движение.

На второ място е важно да превърнем виртуалните контакти в реални такива и да се обадим на всички приятели от Мрежата, за да се видим на живо. Да…, трудно е да контактуваш без помощта на иконки и анимирани усмивчици, но след първите няколко пъти вече ще се върне стария интерес към реалните, истински дейности и срещи, а заедно с интереса ще се върне и удоволствието от тях, което е забравено от нетхолика.

Спортът е съществена съставка за преодоляване на всякакви зависимости или каквито и да са негативни психически преживявания, ето защо и тук не бива да бъде пренебрегван. Химичните съединения, които се отделят в мозъка по време на активна спортна дейност, всъщност спомагат за повишаване на настроението, за по-добър тонус и съдействат за балансираното състояние на организма, както физически, така и на психично ниво. А нетхолика определено има нужда от по-добро настроение, особено по време на първите опити да прекрати зависимостта си.

Нещо особено важно по време на кратките ваканции и почивки – оставете компютъра вкъщи, когато пътувате за няколко дни. Ако има нещо жизненонеобходимо, винаги можете да използвате нечии друг компютър, а носенето на вашия непрекъснато ще ви подтиква да погледнете за секунда какво се случва в Мрежата.

Подгответе се в началото да ви бъде трудно – няма зависимост, която да се преодолява бързо и без усилия. Дали става въпрос за алкохол, никотин или други вещества, всички зависимости дават измамното усещане, че човек не може да живее приятно без наличието им, и именно затова прекратяването им е труден и дискомфортен процес. Най-хубавото специално при зависимостта от Мрежата е, че изобщо не е необходимо това да е краен процес. Тук не става въпрос да се откажем от Интернет завинаги, а просто да ограничим употребата на Мрежата в някакви приети и безвредни норми – норми, които да не пречат на взаимоотношенията ни с близките и приятелите, да не спъват отговорностите и работата ни и да ни правят по-щастливи и независими.