Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

КРАЯТ НА ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

КРАЯТ НА ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

Как ни въздейства?

Лятото е сезонът на задължителния годишен отпуск по нашите географски ширини и вече отива към своя край. Както обикновено то беше дълго очаквано, ваканцията планирана до последната минута и само десет дни след това вече трябва да се връщаме на работа. Всички очакват да се появим в офиса  отпочинали, почернели, свежи и заредени с нова енергия и идеи за действие. Какво реално се случва с организма ни след отпуска и по време на него?

Ако връщайки се на работа след лятната почивка очаквате да се чувствате енергични поне месец след това, очакванията ви могат не само да не се оправдаят, но и да останете дълбоко разочаровани. Още първият работен ден изникват непредвидени задачи, които изискват бързата ви реакция и само до обяд вие вече се чувствате изцедени. Спомняте си за коктейлите и дългите часове на плажа с книга в ръка или просто с поглед, зареян във вълните и далечината. И се чудите чий не толкова гениален мозък измисли петдневната работна седмица, а днес е едва понеделник. Според проведено представително проучване сред голям брой работещи в активна възраст, най-дългия и тежък работен ден от седмицата е сряда. Фактът, че срядата е на еднакво разстояние от началото на работната седмица и мечтаните почивни дни може би я прави най-тежка за работещите. Вече са минали два работни дни, които са взели и без това малкото ви сили, искате почивка и повече сън, но гледайки напред виждате още повече от 20 работни часа, преди да можете да си починете истински от офиса, ежедневните задачи и колегите.

Според друга статистика, чиято цел е изследване на житейските събития в живота на човека и нивото на стрес, което носи всяко едно от тях, годишният отпуск, ваканцията под каквато и да е форма и почивните дни за Коледа носят със себе си индекс на стрес 12. За сравнение можем да дадем индекса на стресово ниво при уволнението от работа, който е 47 или започването на нов тип работа или ново работно място, което е със индекс 36. Този факт идва да ни покаже, че отпуска, който чакаме с такова нетърпение всяка година и който свързваме само с приятни емоции и моменти на удоволствие, всъщност носи със себе си една четвърт от количеството стрес, свързано с уволнението.

Защо всъщност се случва това и как можем да му противодействаме ние?

На първо място колкото и привлекателно да е времето за почивка за нас, то въздейства на организма ни по малко по-различен начин. От физическа гледна точка, тялото ни е свикнало с определен режим на бодърстване, сън, хранене и активна дейност по време на работната седмица. Малко или много ние променяме този режим по време на ваканцията си и на организма му е необходим известен период, в който да се пренастрои от обичайния режим на друг, който е по-различен. Обикновено през почивката се приема различно количество храна – повече или по-малко, вечерите са по-натоварени и са свързани с по-голямо количество алкохол и по-малко сън. От тук идва чисто физическият аспект на стресовите изживявания, свързани с ваканцията.

От гледна точка на психологията, на мозъкът ни му е необходимо повече време, за да се отърси от задачите, които са останали недовършени и ни чакат на бюрото, както и от ежедневния ритъм, с който сме свикнали вкъщи и който е драстично променен по време на почивката. Не случайно, колкото и добре да прекарваме по време на лятната си ваканция, идва един момент, в който на повечето хора им се иска вече да се приберат вкъщи. Това се случва, защото на психиката ни започва да й липсва обичайния ритъм, с който сме свикнали и се получава нещо като умора от самия отпуск.

Какъв е начинът да свалим нивото на стрес от преминаването в режим работа – отпуск – работа?

Един от основните методи за справяне с високото ниво на стрес е редовното и активно спортуване. Енергичният спорт оказва пряко въздействие върху няколко физиологични фактора. Той води до намаляване на мускулното напрежение, ускорява метаболизма на излишния адреналин и тироксин в кръвообращението /това са двата хормона, чието присъствие ни държи постоянно в състояние на възбуда и бдителност/, подобрява снабдяването с кислород на мозъка и кръвта, което засилва вниманието и концентрацията. Сред психологическите ползи на активният спорт са засилване на субективното усещане за благополучие, освобождаване на натрупалата се тревожност, намаляване на зависимостта от алкохола и наркотичните вещества, по-добро качество на съня и повишено самочувствие. От всичко казано излиза, че една ненатоварваща спортна програма по време на ваканцията би намалила нивото на стрес през  лятната ни почивка и би ни подготвила за по-лесното преминаване към работен режим.

Още нещо, което можем да направим за да улесним организма си да премине в режим работа е отделянето на един почивен ден, който да прекараме вкъщи, между прибирането от ваканцията и връщането в офиса. Да отидеш буквално от летището на работа е силно натоварващо и дори и чисто физически да не усещаме нищо друго освен умора от полета, то в подсъзнанието ни се случват неща, за които ние не подозираме. На тялото ни му е нужен поне един ден, в който да се пренастрои от мястото, на което сте почивали към домашната вълна и едва след това към работната такава. Някаква лека форма на диета с малки количества здравословна храна, много течности и нисък прием на кофеин, както и достатъчно количество сън през нощта преди започването на работа са другите фактори, които ще помогнат на организма ни да премине с по-малко сътресения от режима на почивка към режим на работа. По този начин ние си осигуряваме не само по-ниско ниво на стрес по време на лятото, но и удължаваме периода, през който след почивката ще можем да работим активно. Така не само ще се чустваме по-свежи и енергични на работа, но и с по-голямо количество търпение ще очакваме момента на следващата ваканция.

С помощта на тази лесна подготовка уверено и усмихнато можем да се появим в офиса в понеделник сутринта, да сложим на десктопа на компютъра най-хубавата снимка от плажа и да започнем новата седмица с енергия и желание за постижения.