Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Повиши самочувствието си за 30 дни!

Звучи налудничаво… да говориш със себе си?!? Но всеки от нас го прави. Ежедневно – в мислите си; понякога на глас, ако сме сами; а аз доста често и на улицата, когато се уловя, че съм забравила правилната пряка или важна покупка в магазина. Какво значи да говорим на себе си и как това повлиява самочувствието ни?

Когато сме били деца, разговорът с родителите ни е играл ролята на този така важен диалог със себе си. След слаба оценка по математика таткото заключава, че на момичетата никога не им върви математиката и в твоята глава остава значението „слаба съм по математика“. Години по-късно ти се отказваш от счетоводна специалност в университета, защото си убедена, че няма да успееш с математиката.

Building+Positive+Emotions+and+Self-Esteem

Когато си на пет, падаш от катерушка или дървото в градината и след думите на майка ти, че момичетата не могат да се катерят, повече никога не опитваш, защото катеренето е само за момчета.

Преди години някой ми каза, че жълтото не е моят цвят и до преди две години аз избягвах да купувам каквито и да е дрехи в слънчевия цвят. Сега имам жълт панталон, риза и рокля. Открих този цвят отново, просто трябваше да се престраша да опитам. Защото някой някога ми беше казал, че жълто не ми отива.

Всички тези чужди гласове в главата ни играят ролята на спирачки, ако сме повярвали в тях.

Без съмнение и ти самата си казваш понякога в разговорите със себе си: „Как можах да кажа нещо толкова глупаво?!?“ „Ама че се изложих!“ „Аз не съм добра в комуникацията с хора и тази работа не е  за мен.“ Или „Краката ми не са достатъчно хубави, за да нося поли и рокли“. Всичко това всъщност е разговорът, който водиш със себе си постоянно и който ти пречи или те спира от нещата, които наистина желаеш. Обърни внимание как би постъпила, ако казваш на себе си горните изрази – не би приела позицията с комуникация с клиенти, би носила панталони и би замълчала следващия път, когато искаш да кажеш нещо в компания. Това те лишава от женствеността на стайлинга в пола, от издигане в кариерата или от повече нови запознанства.

smilees

Сега помисли как би постъпила ако вместо горните изрази разговаряш със себе си по следния начин: „Е, казах нещо уникално – беше забавно за всички!“; „Срещам трудности понякога, докато разговарям, но тази позиция е идеалният момент да усъвършенствам това“; или „Избирам да се чувствам женствена – не съм единствената жена, която няма идеални крака“. Всичко това не променя формата на краката ти или комуникативните ти умения, но променя начина, по който възприемаш себе си и по който моделираш самочувствието си. Ако всеки ден вместо десет самокритики отправяш към себе си десет комплимента, това ще повиши самочувствието ти само за около месец.

В кабинета си винаги измервам самочувствието от 0 до 10. Дай една реална оценка сега на твоето самочувствие от 0 до 10. Запиши я накъде.

Опитай за около месец да прилагаш прочетените правила – никакви самокритики и повече комплименти в разговора със себе си. Измери отново самочувствието си след тридесет дни. Сподели резултата с нас J