Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Спрете с извиненията

 

Ако сте от хората, които използват твърде често изразите „Извинявам се“, „Съжалявам“, „Извинете, може ли“…, значи тази статия е за вас. Колко пъти днес казахте „Извинявам се“? Преброихте ли ги? Или са толкова много, че извиненията са вашия обичаен начин на изразяване? Изпитвате ли нужда да се извините, ако се разминавате с някого на тесен тротоар, ако нямате дребни в магазина, или сте стигнали преди колегата до кафе машината в офиса? Явно имате проблем със самочувствието и самооценката си, щом изпитвате нужда или сте свикнали да се извинявате дори и когато това не е необходимо.

seat-2

Имам клиентка, която се чувстваше страшно виновна, ако се наложи да излезе в болничен. Нейното отсъствие означаваше да натовари колегите си с допълнително работа и това дълбоко я разстройваше, независимо, че когато колегите й отсъстваха, тя също вършеше техните задължения. Може да се извинявате, дори и когато рожденикът е харесал подаръка ви; приятелката ви е харесала филма, на който сте я завели или сте си тръгнали по-рано от партито, защото на другия ден сте на работа. Подобно поведение говори за усещането, че другите винаги имат право, а вие по презупция грешите. Обикновено хора с такива черти имат дълбоко заложено чувство за вина и прекомерно се стараят да не навредят или обидят околните. Това пък от своя страна говори за силен стремеж да получите одобрението на другите, страх от отхвърляне и ниска самооценка.

Ето няколко съвета как да спрете да се извинявате, когато това не е необходимо:

  • Вашето поведение наранява ли другия по някакъв начин? Не. Тогава защо трябва да се извинявате, ако просто сте били по-близо до кафе машината или принтера? Една мила усмивка върши чудесна работа, без да показвате съжаление, че сте успели да минете първи.
  • Думата „съжалявам“ има за цел да покаже, че вие наистина съжалявате. Ако не изпитвате подобно чувство, няма никакъв смисъл да я използвате. Не е нужно да съжалявате, че нямате дребни пари в магазина, тъй като това не се изисква изрично от вас. Изисква се от магазина да разполага с дребни пари, за да връща ресто на клиентите си. Магазина трябва да ви благодари, че пазарувате точно от него, а не вие. И също така магазина трябва да се извини, ако не разполага с дребни пари и не може да ви върне ресто.http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-excuse-me-two-people-one-talking-behind-computer-generated-image-image49813287
  • „Извинявам се“ при разминаване на тесен тротоар – вие ли сте виновни, че от общината не са предвидили достатъчно място за пешеходците или че тротоарът е зает от неправилно паркирали автомобили? Ваша ли е отговорността за това? Не е. Тогава защо вие да се извинявате? Ако човекът отсреща има проблем с това, може да потърси отговорът на определените за това места. Вината не е ваша.
  • Обикновено извиненията на „перманентно извиняващите се“ са придружени с многословни обяснения. Ако наистина трябва да се извините за нещо, направете го и толкова. Без допълнителни обяснения. Думата „Извинявай“ върши чудесна работа и е напълно достатъчна да покаже, че съжалявате за случилото се. Не е нужно да изброявате всички причини, довели до това.
  • Закъснели сте за среща? Добре, извинете се. Еднократно, веднъж и с една дума. Така или иначе, колкото и думи да използвате, те не променят факта, че вие сте закъснели. Променят само впечатлението, което оставяте в околните.
  • Добра идея е да броите колко пъти на ден използвате изрази и думи, които показват извинение. Отбелязвайте го всеки път в бележките на телефона си или в удобен тефтер и накрая на деня отделете време да преброите точния брой извинения. Разделете ги на две и си поставете за цел получената цифра да е максимума, който да си позволите на следващия ден. На следващия ден направете същото, разделете отново на две и това да бъде целта ви за третия ден. Така постепенно трябва да стигнете до бройка, която да бъде в абсолютно приемливи граници. На практика не би трябвало да има човек, който да греши наистина повече от два до три пъти дневно.