Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Група социална тревожност

Комуникирай свободно!!!

Нова група стартира през декември 2015 г.Групата е затворена и е с продължителност 12 срещи с регулярност веднъж седмично, всяка сряда и с продължителност 90 минути, от 18:30 до 20:00ч.  Записване и интервю преди включване в групата на телефон 0877 07 39 36; за допълнителна информация и въпроси: 0889 07 39 36

Групата е подходяща за хора, изпитващи затруднения и притеснения при коминикация; за хора със социална тревожност; за подрастващи с трудности в сприятеляването и адаптацията, както и за възрастни с притеснения за представяне пред голяма аудитория. За повече информация вижте резюмето по-долу.

Водещи: Лена Лалчева, психолог и психотерапевт в областта на тревожните и хранителните разстройства, виж повече тук:
Кремена Симеонова, психолог и психотерапевт в областта на тревожните разстройства, водещ на групи за подкрепа на приемни родители.

групи 2
Тази група е за теб, ако си с ниско самочувствие. Ако на срещи с хора се чудиш дали това, което искаш да кажеш ще бъде интересно за другите. Ако се изчервяваш само при мисълта да заговориш и да изкажеш мнение. Ако си мислиш, че казаното от теб може да се стори глупаво или скучно на останалите. Ако ръцете ти се изпотяват само при заговаряне от непознат човек на улицата или от другия пол. Ако страдаш от синдрома на „грозното патенце“, което цял живот не осъзнава, че всъщност е величествен бял лебед! Тук, в защитената среда на хора с подобни на твоите притеснения, ще се научиш да общуваш, да изразяваш мнение и да разговаряш с приятелите и колегите си без задръжки. Да имаш социален живот! Ще се научиш да казваш идеите си така, че те да бъдат чути!

Когато в кабинета ми влезе човек, който още при ръкостискането е с потни длани, свел поглед и изчервил се, аз разбирам, че работата ми ме е срещнала с „грозно патенце“. По ред причини, криещи се в детските години и отношението на родители, приятели и учители, някои от нас не успяват да създадат адекватно мнение и оценка за себе си и израстват с постоянен сттрах да не бъдат отхвърлени от другите, да не изглеждат глупаво, да не се изложат. И за да не се налага да се сблъскват с този страх ежедневно, усвояват предпазващо ги поведение. Поведение, в което не изказват мнението си, мълчат си, траят си. Гледат не себе си като на скучни, некомуникативни, притеснителни, незабележителни. Могат да разговарят свободно само с един-двама най-близки приятели и не се чувстват добре в по-големи компании или сред непознати. Имат усещането, че в автобуса всички ги гледат и че нещо не им е наред.

Вроденото ми вярване, че всеки човек е една уникална и красива личност ме кара да се съпротивлявам на този негативен възглед. Ето защо тази група е за всички онези, които смятат себе си за незаслужаващи внимание, за необщителни, притеснителни и самотни. Тук ще се научим да комуникираме свободно, ще изградим адекватна самооценка и подходящото й самочувствие. Ще спрем изчервяването, ще опознаем силните си страни и гордо ще ги демонстрираме на останалите. Ще играем роли, ще правим опити, ще споделяме, ще разговаряме и ще се забавляваме, учейки себе си на нови умения.