Лена Лалчева - психотерапевт

психотерапия, консултиране, индивидуална и групова терапия За записване на час 0877 07 39 36; 0889 07 39 36

Чувствата – начин на употреба

Колко добре познаваме чувствата си…

В кабинета си често питам клиентите: Как те кара да се чувстваш това? Отговорите обикновено са два: добре или зле, понякога: „ами, тъпо, как да се чувствам?!?“ В ежедневието си ние почти не използваме думи, които да описват как се чувстваме. В приятелска среда подрастващите познават само „яко ми е“ или „скофтих се“, после като възрастни започваме да използваме „добре“ или „зле“; някои от нас „порастват“ дотолкова, че описват емоциите си с „депресиран съм“ или „тъжно ми е“. Колко обаче ни казват тези думи – достатъчни ли са, за да разберем как наистина се чувстваме?

iemotinas-2

Малко са възрастните, които дават точно описание на чувствата си, а те са пряк отговор на това, което се случва или което мислим. А това, което мислим зависи пряко от нашите правила и убеждения. Да си представим приятел, който пропуска да честити рождения ви ден. Повечето от нас ще кажат, че се чувстват зле от това. Но какво точно означава зле? Разочарован, наранен, пренебрегнат, самотен, забравен, раздразнен, необичан, отхвърлен? Всеки от нас може да се почувства по различен начин и това ще зависи от значението, което придаваме на постъпката на приятеля си. Ето няколко примера:

Разочарованаз винаги съм правил толкова много за този приятел, редно е поне да не забравя рождения ми ден;

Наранен боли, когато близък приятел забрави рождения ти ден;

Пренебрегнатявно не съм толкова важен за него, щом забравя рождения ми ден;

Самотендори и на рождения ми ден няма никой до мен;

Забравенколко незначителен съм, за да забравят дори рождения ми ден;

Раздразнен как може да забрави точно рождения ми ден?

Необичан щом забравя рождения ми ден, значи не ме обича;

Отхвърлен моят празник не е важен за него, значи аз не съм важен за него;

Всички тези усещания ние сме свикнали да крием зад думичката „зле“. Колко послания обаче прикриваме зад това кратко „зле“? Доста често ние самите чрез неразпознаването и неназоваването на собствените си емоции не успяваме да разберем какво точно се крие зад тях. А ключът към емоционалната хармония и баланс е да разпознаваме емоциите си и да откриваме на какво се дължат.

manДа дадеш точното име на усещането си не просто го определя, а може да ни помогне да видим защо именно се чувстваме така. И когато си отговорим, да проверим дали причината за чувствата ни е реална или е плод на нашите погрешни убеждения? Да видим:

Разочарован – аз винаги съм правил толкова много за този приятел, редно е поне да не забравя рождения ми ден – изразява очакването, че другите са длъжни да ви отвръщат със същото, което вие правите за тях. Това, че той е забравил рождения ви ден, значи ли, че не можете да разчитате на него за много други неща? Т.е. значи ли, че той наистина ви разочарова?

Наранен – боли, когато близък приятел забрави рождения ти ден – не е приятно приятел да забрави рождения ти ден, но възможно ли е този приятел да има проблем с помненето на дати и важни събития. Много хора не помнят дати.

Пренебрегнат – явно не съм толкова важен за него, щом забравя рождения ми ден – винаги ли този приятел те пренебрегва или точно днес е имал тежък ден и твоят рожден ден му е „излязъл“ от главата?

Самотен – дори и на рождения ми ден няма никой до мен – изразява мисленето на „жертва“ – мен винаги ме забравят, аз не мога да разчитам на никого, нямам си никого и т.н. Рожденият ден е най-специалния празник от всички други, това е именно „твоя“ ден от всички 365 дни в годината. Независимо от това колко приятели имаш /или нямаш/, това е точно твоят ден. Ти заслужаваш да празнуваш независимо колко хора ти честитят празника.

Забравен – колко незначителен съм, за да забравят дори рождения ми ден – това, че някой е забравил да честити празник, означава ли задължително, че аз съм незначителен? Погрешно е да тълкуваме едно конкретно поведение като насочено към личността ни, а не като това, което е – просто поведение на друг човек, върху което ние нямаме никакво влияние.

Раздразнен – как може да забрави точно рождения ми ден? – това е най-здравословната емоция от всички описани тук: нормално е да се подразниш на някого, който забрави твой празник, без това да рефлектира върху мнението ти за самия себе си.

Необичан – щом забравя рождения ми ден, значи не ме обича – имам приятелка, която не помни никакви дати. Това съвсем не означава, че не ме обича или че не съм важна за нея.

Отхвърлен – моят празник не е важен за него, значи аз не съм важен за него – вашата личност няма нищо  общо с това дали някой ви е честитил рождения ден или не. Оставете постъпките на другите да говорят за тяхното поведение, без да позволявате това да се отразява на вашите усещания за вас самия.

Опростяването  на чувствата ни само до „добре“ или „зле“ всъщност ни кара да изпитваме позитивни или негативни емоции, без да ни помага да видим какво точно стои зад тях. Именно правилното им назоваване и разглеждането им в дълбочина ни помага да се справим с тях и в дългосрочен план да постигаме по-здрав емоционален и психически комфорт.